TOPIX TECHNOLOGY

Microsoft Office vs. WPS : Maksud dan Fungsi

Microsoft Office

Microsoft Office adalah pakej perisian untuk pejabat yang dibangunkan oleh Microsoft Corp. (sebuah syarikat Amerika yang diasaskan dalam 1975 ). Ia adalah satu set aplikasi yang melaksanakan tugas automasi pejabat, iaitu, membuat pelbagai dokumen, invois, pembentangan, mesyuarat. sumbang saran dan sebagainya. Terdapat 3 program yang biasa digunakan oleh pekerja di pejabat dan juga pelajar-pelajar membuat tugasan.

Microsoft Word

adalah program yang berfungsi sebagai perisian pemproses kata yang termasuk membuat, menyunting, dan memformat dokumen. Perisian pemprosesan kata atau pengolah kata adalah program yang digunakan untuk memproses dokumen dalam bentuk teks seperti surat, kertas kerja, brosur, kad nama, buku, jurnal, dan lain-lain. Selain daripada membuat dokumen, Word juga terdapat pelbagai template untuk pelbagai kategori. Antara kategori tersebut adalah Business, Cards, Flyers, Events, Holiday dan sebagainya dan terdapat lebih 100 template bagi setiap kategori yang anda boleh gunakan.

Microsoft Excel

adalah program hamparan elektronik yang berfungsi untuk memproses angka menggunakan spreadsheet yang terdiri dari baris dan lajur. Microsoft Excel pada asasnya menggunakan hamparan untuk pengurusan data dan melakukan fungsi Excel yang lebih dikenali sebagai formula Excel. Spreadsheet adalah kumpulan sel yang terdiri daripada baris dan lajur tempat anda memasukkan nombor dalam Microsoft Excel. Bilangan sel dalam Microsoft Excel 2016 terdiri daripada 1,048,576 baris dan 16,384 lajur atau 17,179,869,184 sel.

Microsoft PowerPoint

adalah program yang diciptakan bagi pengguna di luar sana untuk membuat pembentangan. Terdapat fungsi pemprosesan kata, fungsi pemprosesan nombor dan juga fungsi pemprosesan kecantikan. Dalam program ini anda dapat menggunakan gambar, simbol, huruf, angka, dan bahkan grafik dengan banyak pilihan format yang sesuai dengan format yang anda inginkan. Program ini mempunyai banyak jenis animasi yang dapat anda berikan kepada objek dalam slaid anda, baik itu objek perkataan atau objek grafik agar persembahan menjadi lebih menarik.

WPS

adalah singkatan kepada Writer, Presentation dan Spreasheet dan ia merupakan aplikasi alternatif kepada Microsoft Office yang mempunyai pelbagai ciri ciri yang canggih. WPS juga mempunyai pakej berbayar seperti Microsft Office namun, ia tidak mengandungi kesemua ciri-ciri yang sama terdapat pada Microsoft Office. WPS digunakan oleh pengguna untuk membuat,,edit dan memformat pelbagai dokumen. Kerana aplikasi ini sangat lengkap dan sememangnya PERCUMA!

Writer

adalah aplikasi penyuntingan teks dengan semua alat pemformatan yang diperlukan. Termasuklah untuk membuat, menyunting dan memformat dokumen . Ini merangkumi semua perkara seperti gaya dan warna fon, sokongan untuk lajur dan jadual, pemformatan perenggan dan banyak lagi. WPS Office melakukan lebih daripada sekadar menyalin dan menampal. WPS juga terdapat lebih daripada 50 pintasan papan kekunci pratetap untuk PENULIS, PEMBENTANGAN dan SPREADSHEETS.

Presentation

menyokong kedua-dua fail PPT dan PPTX. Ini bermaksud anda boleh membuka dan mengedit persembahan dari orang lain, kemudian menyimpannya secara langsung dari WPS Office, dengan mengetahui bahawa orang lain akan dapat membukanya tanpa masalah. Juga dilengkapi dengan lebih dari 230 fon, kesan teks WordArt, gaya slaid terbina dalam dan puluhan templat yang siap digunakan. Selain daripada peralihan animasi dan slaid lanjutan, anda boleh memasukkan hampir semua jenis fail multimedia ke dalam persembahan anda, termasuk video, gambar, audio dan juga Flash.

SpreadSheet

mudah untuk mengatur dan mempersembahkan data, sehingga kelihatan baik. Ia merangkumi gaya meja dan sel terbina dalam, alat pemformatan canggih, sokongan untuk membekukan lajur dan baris, perpustakaan lebih daripada 230 fon dan banyak lagi. SPREADSHEETS merangkumi puluhan carta yang boleh disesuaikan, termasuk lajur, baris, pai, bar, spread dan banyak lagi. SPREADSHEET dilengkapi dengan fungsi analisis bagaimana-termasuk fungsi Goal Seek dan Solver, yang membolehkan pengguna meramalkan dan mencari jalan keluar untuk masalah yang rumit berdasarkan data.

PDF

WPS Office juga menyediakan program Portable Document File (PDF) dimana ianya berfungsi sebagai menukar pelbagai dokumen yang boleh diedit kepada dokumen yang telah dibatasi pengeditannya. Ini bermaksud, apabila sesuatu dokumen telahpun ditukar kepada PDF, bermakna dokumen tersebut telahPun menjadi dokumen yang tetap penulisannya. Disamping itu, PDF juga berfungsi untuk mengkompress dokumen menjadi saiz fail yang lebih kecil

Apa yang membezakan…

Sungguhpun kedua aplikasi mempunyai fungsi yang sama, namun masih ada beberapa perkara yang membezakan mereka. Bagi memperjelas lagi perbandingan perbezaan antara kedua aplikasi ini berdasarkan jadual di bawah.

WPS AspekMicrosoft Office
SementaraCiriTerhad
Produk KingsoftProdukProduk Microsoft
1990 (Mac) & 1992 (Windows)Lepaskan1988
2015Versi terkini2016 (16.0) (Windows)2016 (15.4.0) (MacOS)
Windows, Linux, Android, dan iOSOSWindows dan MacOS
N/ABuka DokumenWindows dan Office 365
WPS WriterPemproses KataMicrosoft Word
WPS PresentationHamparanMicrosoft PowerPoint
WPS SpreadSheetPembentanganMicrosoft Excel
N/APerisian Mengambil CatatanNota Microsoft One
N/APelanggan E-melMicrosoft Outlook
N/APenyunting HTMLMicrosoft SharePoint
N/APerisian KolaboratifMicrosoft SharePoint
N/APenyuntingan Dalam TalianPejabat di luar talian
Perbandingan antara WPS dan Microsoft

Ada yang mengatakan, Microsoft adalah lebih baik daripada WPS dan ada juga yang mengatakan sebaliknya. Namun, keduanya mempunyai kelebihan tersendiri dan fungsi yang sama mengikut program-program tersebut. (Baca juga: Perbezaan Microsoft Windows 7 dan Windows 10)

Ingin belajar lebih banyak tips tentang laptop dan PC? Masukkan nama dan email anda dibawah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Perlukan Bantuan?