Topix Technology

Google Sheet vs. Microsoft Excel: 5 Perbezaan Ciri-Ciri

Google Sheet dan Microsoft Excel kedua-dua nya mempunyai fungsi yang sama dan features yang hampir sama iaitu untuk membuat, menyunting dan memproses data di dalam hamparan elektronik. Antara dokumen yang kerap dibuat dalam hamparan elektronik ini ialah invois, sebut harga, pivot table dan dropdown list.

Jika kedua-duanya dikatakan sama, namun apakah perbezaan diantara keduanya?

(Picture Credit: Diginomica)

5 PERBEZAAN

Google Sheet adalah hamparan elektronik yang biasanya digunakan untuk kegunaan basic use dan digunakan secara atas talian atau dipangil sebagai aplikasi dalam web. Berbeza dengan Microsoft Excel yang program ini sudah pun dipasang didalam laptop dan PC untuk kegunaan basic use atau untuk kegunaan perniagaan.

BERKONGSI HAMPARAN

Ianya berbeza dengan Microsoft Ecxel kerana dokumen yang sedang dibuat dalam Sheet boleh juga dikongsi bersama ahli lain pada masa yang sama. Tidak seperti Excel, dimana ia adalah program yang telah siap dipasang dalam PC dan laptop semasa awal pembelian dan hanya seorang sahaja yang boleh mengakses ke hamparan tersebut dan dikongsi secara manual.

Cara untuk mengkongsikan hamparan dan mengedit pada masa yang sama ialah, klik pada “File” dan kemudian klik “Share” dan seterusnya masukkan alamat e-mel semua ahli yang korang nak share with.

HARGA

Takde benda yang free dalam dunia ni dan setiap benda tu memang kena bayar, even sikit. Begitu juga dengan Sheet dimana korang totally bebas nak guna kebanyakan fiturnya secara percuma namun korang of course la kena bayaq sikit kalau nak guna untuk bisnes.

Tapi kalau Excel, disebabkan ia adalah pre-installed, so korang kena bayar untuk guna semua features .

Kalau still nak guna Excel tapi taknak bayar, haa..guna yang crack la jawabnya..tapi, kalau korang rasa harga yang ditawarkan oleh MIcrosoft cam mahal angat, beli je kat shopee.

Harga dia within RM20 camtu. Tapi tu ah, korang kena pandai pandai la cari kedai yang murah.

SIMPAN FILE

Apa yang bagusnya guna Sheet ni is, korang takyah susah susah nak cari button “save” or “save as” dah. Dia ni autosave. Saya ulang, Sheet is autosave.

So korang buat je doc and kalau rasa nak keluar dari page, keluar je.

Kenapa? Sebab dia autosave. Haa..senangkan?

Just tinggal buat je and kalau rasa nak edit sikit sikit tu, edit laa pahtu haa keluar je dari page tu terus.

Takyah pening pening fikir.

OH! Btw…

Lupa nak habaq, docs yang korang dah buat tu takyah susah susah save

Sebab dia guna cloud access. Means korang punya doc tu semua akan dibawak ke Google Drive.

Kalau macam Excel, Excel kena save manual. Means, korang buat buat buat kerja korang pahtu tekan “File” pastu “save as” pastu pilh destination file tu nak hantar kat mana (desktop, other folder, USB flash drive, devices) pastu save file korang.

Tapi…Excel pun kinda gempak gak sebab dia pun ada autosave and autorecovery tapi tu ah, sometimes benda camtu, “dengar boleh but percaya jangan”.

Rata rata yang pernah guna Excel or Word or PowerPoint mesti korang pernah rasa.

Korang tengah syok nak siapkan assignment or kerja office time tu, dan dan la laptop or PC korang, time tu gak nak bluscreen la autoshutdown la restart ntah tentu pasal la. Tak pasal pasal hilang dah hasil keringat korang waktu tu.

WORKING OFFLINE

Kalau bab bab offline ni..Excel la the best choice sebab its a program yang dah di-installed, kan? So, no problem la kepada sesiapa nak buat kerja time takde internet or line tak cantik kat tempat tu.

Sheet pun boleh je working offline senanya, tapi..korang kena add extension dalam PC or laptop korang. Kalau nak buat dalam phone pun boleh, yang penting kena install dulu laa.

FORMULA DAN FUNGSI

Kalau nak buat analisis statistik, atau data modelling, Excel merupakan pilihan terbaik kerana Excel mempunyai fitur fitur untuk bersesuaian.

Google Sheet pun still boleh pakai untuk buat camtu, tapi Google masih tengah meng-upgrade performance untuk Sheet.

RUMUSAN

So…dua dua electronic sheet ni ada kelebihan dan kekurangan nya yang tersendiri. Dan kedua-dua nya masih boleh digunakan untuk sama ada kegunaan basic dan kegunaan professional. Kadang tu boleh je guna dua dua and korang just kena tahu bila masa yang sesuai untuk korang guna keduanya.

Untuk sheet, it’s free kalau nak guna just for basic but bayar bila nak guna untuk business use. Sama juga untuk Excel, boleh guna free and kena bayar untuk premium. Bezanya, Excel ialah program yang pre-installed dan Sheet kena search by website.

Ingin belajar lebih banyak tips tentang laptop dan PC? Masukkan nama dan email anda dibawah.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Perlukan Bantuan?